Villy Lindfelt, juristi
villy.lindfelt@lakius.fi
044 2358 211
Varaa maksuton alkukartoitus >
Muutosneuvottelujen kesto ja neuvotteluaika
Jos työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä on säännöllisesti vähintään 20, työnantajan tulee yhteistoimintalain mukaan käydä muutosneuvottelut ennen tiettyihin työvoiman vähentämiseen tai työnjohtovallan piirissä tapahtuviin muutoksiin ryhtymistä. Yksi yleisimmin kysytyistä muutosneuvotteluun liittyvistä asioista on muutosneuvottelujen kesto – kuinka pitkään neuvotteluiden on kestettävä, ja mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
“Kevyiden” muutosneuvottelujen vähimmäiskesto
Jos neuvottelut koskevat työnantajan työnjohtovallan piiriin kuuluvia olennaisia muutoksia (YTL 16 § 2 mom.), neuvotteluille ei ole säädetty mitään vähimmäiskestoa.
“Raskaiden” muutosneuvottelujen vähimmäiskesto
Sen sijaan silloin kun neuvottelut koskevat työvoiman vähentämistä tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista, neuvotteluvelvoitteen ei voida katsoa täyttyneen ennen kuin neuvotteluiden aloittamisesta on kulunut vähintään 6 viikkoa. Neuvotteluaika on kuitenkin kuuden viikon sijasta 14 päivää, jos (1) neuvottelut koskevat alle 10 työntekijän irtisanomista, lomauttamista, osa-aikaistamista tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista, (2) neuvottelut koskevat lomauttamista enintään 90 päiväksi, (3) työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä on säännöllisesti alle 30, tai (4) työnantaja on saneerausmenettelyn kohteena.
Jos työntekijöitä on säännöllisesti alle 30, on muutosneuvottelujen vähimmäiskesto 14 päivää siitä huolimatta, vaikka työvoiman vähentämistä tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista taikka lomauttamista yli 90 päiväksi koskevat muutosneuvottelut koskisivat koko henkilöstöä.
Lyhyemmästä neuvotteluajasta sopiminen
Muutosneuvotteluiden osapuolet voivat kuitenkin sopia lyhyemmästä neuvotteluajasta neuvotteluiden alettua. Mikäli lyhyemmästä neuvotteluajasta ei päästä sopimukseen, tulee noudattaa lakisääteisiä neuvotteluaikoja.
Milloin neuvotteluaika alkaa kulua
Neuvotteluaika alkaa kulua siitä päivästä lukien, jolloin neuvotteluesityksessä tarkoitetusta asiasta järjestetään ensimmäinen neuvottelukerta. Jos neuvotteluaika on 14 päivää ja ensimmäinen neuvottelu järjestetään 3.4., neuvotteluvelvoite tulee täyttyneeksi 16.4., jos neuvottelut on muutoin tuossa vaiheessa käyty 3 luvussa edellytetyllä tavalla. Päätöksen asiassa työnantaja voi tehdä aikaisintaan 17.4. Vastaavasti, jos neuvotteluaika on kuusi viikkoa ja ensimmäinen neuvottelu järjestetään 3.4., neuvotteluvelvoite tulee täyttyneeksi päivän päätyttyä 14.5. ja päätöksen asiassa työnantaja voi tehdä aikaisintaan 15.5.
Neuvottelukertojen lukumäärä
Kun puhutaan neuvottelujen vähimmäiskestosta, olennainen kysymys myös on mitä tarkoitetaan sillä, että neuvottelujen tulee kestää 14 päivää tai 6 viikkoa. Yhteistoimintalaki ei sisällä vaatimusta tai säännöstä siitä, kuinka useasti neuvotteluajan kuluessa on neuvoteltava. Neuvotteluiden määrä riippuu ennen kaikkea asian laadusta ja tarpeesta. Jotta neuvotteluvelvoite voidaan katsoa täyttyneeksi, on tullut neuvotella kaikista asioista, joita neuvotteluvelvoite koskee yhteistoimintalain 20 §:n nojalla. Sen lisäksi neuvottelujen tulisi kestää vähimmäisaika. Neuvotteluaikaa koskeva säännös ei kuitenkaan edellytä, että neuvotteluita olisi järjestettävä koko neuvotteluajan, jollei siihen ole tarvetta. Käytännössä kuitenkin jotta voidaan osoittaa vähimmäiskeston täyttyminen, on suositeltavaa neuvotella vähintään kaksi kertaa – aloitusneuvottelut muutosneuvottelujen alkaessa ja loppuneuvottelu vähimmäisneuvotteluajan päättyessä. Näiden väliin voi mahduttaa tarpeellisen määrän muita neuvottelukertoja.
Lue täältä lisää työoikeuteen liittyvistä palveluistamme. Avustamme usein asiakkaitamme muutosneuvotteluihin liittyvissä asioissa.