Villy Lindfelt, juristi
villy.lindfelt@lakius.fi
044 2358 211
Varaa maksuton alkukartoitus >
Tasa-arvosuunnitelma ja yhdenvertaisuussuunnitelma
Työnantajan on edistettävä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta suunnitelmallisin toimin. Jos työnantajan palvelussuhteessa olevan henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää, työnantajan on tasa-arvolain 6 a §:n mukaan laadittava vähintään joka toinen vuosi erityisesti palkkausta ja muita palvelussuhteen ehtoja koskeva tasa-arvosuunnitelma, jonka mukaisesti toteutetaan tasa-arvoa edistävät toimet. Suunnitelma voidaan sisällyttää henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaan tai työsuojelun toimintaohjelmaan.
Lisäksi työnantajalla, jonka palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 henkilöä, on oltava yhdenvertaisuuslain 7 §:n mukaan myös suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi, eli yhdenvertaisuussuunnitelma.
Tasa-arvosuunnitelma
Tasa-arvosuunnitelman sisältö
Tasa-arvosuunnitelman tulee sisältää:
selvitys työpaikan tasa-arvotilanteesta ja sen osana erittely naisten ja miesten sijoittumisesta eri tehtäviin sekä koko henkilöstöä koskeva palkkakartoitus naisten ja miesten tehtävien luokituksesta, palkoista ja palkkaeroista;
käynnistettäviksi tai toteutettaviksi suunnitellut tarpeelliset toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi ja palkkauksellisen tasa-arvon saavuttamiseksi;
arvio aikaisempaan tasa-arvosuunnitelmaan sisältyneiden toimenpiteiden toteuttamisesta ja tuloksista.
Palkkakartoitus voidaan paikallisesti sopia tehtäväksi vähintään joka kolmas vuosi, jos tasa-arvosuunnitelma muilta osin tehdään vuosittain.
Tasa-arvosuunnitelman laatiminen ja päivittäminen
Tasa-arvosuunnitelma on laadittava yhteistyössä luottamusmiehen, luottamusvaltuutetun, työsuojeluvaltuutetun tai muiden henkilöstön nimeämien edustajien kanssa. Henkilöstön edustajilla on oltava riittävät osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet suunnitelmaa laadittaessa. Sisällön osalta ei ole kuitenkaan pakko päästä sopimukseen edellä mainittujen edustajien kanssa vaan riittää, että suunnitelma laaditaan yhteistyössä. Tasa-arvosuunnitelma tulee laatia tai olemassa olevaa tasa-arvosuunnitelmaa päivittää vähintään joka toinen vuosi.
Positiivinen erityiskohtelu tasa-arvosuunnitelman oikeuttamana
Tasa-arvosuunnitelma voi oikeuttaa tasa-arvolain 9 §:n 4 kohdan mukaisesti ns. positiiviseen erityiskohteluun vähemmistönä tai heikommassa asemassa olevalle sukupuolelle silloin, kun kyse on väliaikaisista, suunnitelmaan perustuvista erityistoimista tosiasiallisen tasa-arvon edistämiseksi, joilla pyritään tasa-arvolain tarkoituksen toteuttamiseen. Työnantaja voi esimerkiksi tasa-arvosuunnitelman pohjalta kannustaa vähemmistönä olevaa sukupuolta työn hakuun. Kun työnhakijat ovat pätevyydeltään lähes samantasoisia, voi työnantaja suosia aliedustettuna olevaa sukupuolta. Toimenpiteiden tulee olla väliaikaisia, joten positiivisen erityiskohtelun toimista tulee luopua sen jälkeen, kun tavoitellut päämäärät on saavutettu.
Henkilöstön tiedottaminen
Tasa-arvosuunnitelmasta ja sen päivittämisestä on tiedotettava henkilöstölle työpaikan yleisten käytäntöjen mukaisesti.
Voidaan laatia myös osana muuta suunnitelmaa
Tasa-arvosuunnitelman ei tarvitse olla oma erillinen suunnitelmansa, se voidaan myös laatia yhteistoimintalain 9 §:n mukaan osana työyhteisön kehittämissuunnitelmaa.
Yhdenvertaisuussuunnitelma
Yhdenvertaisuussuunnitelman sisältö
Yhdenvertaisuuslain 7 §:n 2 momentin mukaan työnantajalla, jonka palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 henkilöä, on oltava suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Edistämistoimia ja niiden vaikuttavuutta on käsiteltävä henkilöstön tai heidän edustajiensa kanssa.
Yhdenvertaisuussuunnitelman sisällölle ei ole lain säätämää määrämuotoa toisin kuin esimerkiksi työyhteisön kehittämissuunnitelmalla ja tasa-arvosuunnitelmalla. Niinpä työnantaja voi pääosin päättää suunnitelman tarkoituksenmukaisimman sisällön. Yhdenvertaisuussuunnitelman tulee kuitenkin sisältää selvitys työnantajan johtopäätöksistä, jotka koskevat tämän arviota yhdenvertaisuuden toteutumisesta työhönotossa ja työpaikalla.
Oma erillinen suunnitelma tai osa muuta suunnitelmaa
Yhdenvertaisuussuunnitelma voidaan laatia omaksi erilliseksi suunnitelmaksi tai osaksi muuta suunnitelmaa, kuten työyhteisön kehittämissuunnitelmaa, tasa-arvosuunnitelmaa tai työturvallisuuslain tarkoittamaa työsuojelun toimintaohjelmaa.
Avustamme asiakkaitamme työoikeuteen liittyvissä juridisissa kysymyksissä ja menettelyissä. Lue lisää työoikeuden palveluistamme.
Tutustu myös Työnantajan HR-asiakirjat -palveluihimme.