Määräaikainen työsopimus – mitä sen solmimisesta tulee tietää

 
määräaikainen työsopimus - määräaikaisen työsopimuksen tekeminen - määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen
 

Villy Lindfelt, juristi
villy.lindfelt@lakius.fi
044 2358 211
Varaa maksuton alkukartoitus >

Määräaikainen työsopimus

Työsopimus voi olla kestoltaan (1) toistaiseksi voimassa oleva, (2) määräaikainen tai (3) ns. sekamuotoinen työsopimus. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on työnantajan ja työntekijän irtisanottavissa laissa määriteltyjä irtisanomisperusteita, -aikoja ja -menettelyjä noudattaen, kun taas määräaikainen sopimus on voimassa sopimuksessa määrätyn määräajan eikä se lähtökohtaisesti ole lainkaan työntekijän tai työnantajan irtisanottavissa. Poikkeuksen tähän muodostaa ns. sekamuotoinen työsopimus, joka on nimenomaisella työsopimusehdolla irtisanomisenvaraiseksi tehty määräaikainen työsopimus. Työsopimuslain lähtökohta on, että työsopimus on voimassa toistaiseksi, jollei sitä ole tehty määräaikaiseksi.

Perusteltu syy määräaikaisuudelle

Työsopimuslain 1 luvun 3 §:n mukaan työsopimus on voimassa toistaiseksi, jollei sitä ole perustellusta syystä tehty määräaikaiseksi. Laki lähtee siis siitä, että työsopimus on toistaiseksi voimassa oleva. Työnantajan aloitteesta ilman perusteltua syytä tehtyä määräaikaista työsopimusta on pidettävä toistaiseksi voimassa olevana. Tällöin työnantajan aloitteesta tapahtuvalle työsuhteen yksipuoliselle päättämiselle on oltava lain mukainen päättämisperuste.

Edellä sanottu tarkoittaa käytännössä sitä, että pätevän määräaikaisen työsopimuksen tekeminen työnantajan aloitteesta edellyttää (1) työsopimuksen nimenomaista ehtoa määräaikaisuudesta ja (2) hyväksyttävää perustetta määräaikaisuudelle, joka sekin on kirjattu työsopimukseen. Mikäli määräaikaisen työsopimuksen hyväksyttävää perustetta ei kirjata työsopimukseen, on riski olemassa, että työsopimus katsotaan toistaiseksi voimassa olevaksi.

Poikkeus – määräaikaisen työsopimuksen tekeminen ei edellytä edellä mainittua perusteltua syytä, jos palkattava henkilö on ollut työvoimaviranomaisen ilmoituksen mukaan yhtäjaksoisesti työtön työnhakija edellisen 12 kuukauden ajan.

Sallittuja perusteita määräaikaisen sopimuksen tekemiselle

Määräaikainen työsopimus voidaan tehdä työntekijän tai työnantajan aloitteesta. Jotta työsopimus voidaan tehdä määräaikaisena työnantajan aloitteesta, on sille oltava hyväksyttävä peruste. Mikä on sitten hyväksyttävä peruste? Seuraavat ovat esimerkkejä mahdollisesti hyväksyttävistä perusteista määräaikaisen työsopimuksen tekemiselle työnantajan aloitteesta:

  • määrätty yksilöity työ (esim. projekti)

  • ei jatkuvaa työntarvetta (esim. kesä- ja jouluapulaiset)

  • kausiluontoisuus: esim. joulu-, alennus- tai loppuunmyynti

  • sijaisuus (laillista peräkkäiset sopimukset, kun voidaan sitoa jonkun vakituisen henkilön poissaoloon)

  • kysynnän vakiintumattomuus

Pelkkä epävarmuus työn määrästä ei lähtökohtaisesti ole kuitenkaan hyväksyttävä syy. Työsopimus on tehtävissä määräaikaisena myös tilanteessa, jossa työnantaja varautuu toiminnassa tapahtuviin muutoksiin, joilla tulee olemaan vaikutuksia työntarjoamisedellytyksiin. Vaikutukset tulisi kuitenkin tällöin kyetä ennakoimaan suhteellisen tarkasti.

Määräaikaisten työsopimusten ketjuttaminen

Määräaikaisten työsopimusten ketjutus ei ole kiellettyä, mutta ketjuttamiselle on oltava perusteltu syy (ei pysyvää työvoiman tarvetta) tai se on tullut tehdä työntekijän aloitteesta. Määräaikaisten työsopimusten ketjuttaminen ei kuitenkaan ole sallittua silloin, kun (1) määräaikaisten työsopimusten lukumäärä, tai (2) niiden yhteenlaskettu kesto, taikka (3) niistä muodostuva kokonaisuus osoittavat työnantajan työvoimatarpeen pysyväksi.

Edellä sanottu kiteyttää keskeisen edellytyksen määräaikaisten työsopimusten tekemiselle työnantajan aloitteesta – työnantajalla ei saa olla pysyvää työvoiman tarvetta. Jos työvoiman tarve on pysyvä, määräaikaista työsopimusta ei voi tehdä työnantajan aloitteesta.

Määräaikaisen työsopimuksen hiljainen pidennys

Jos työnantaja sallii työntekijän jatkaa työtä määräaikaisen sopimuksen päättymisen jälkeen, katsotaan sopimussuhdetta jatketun toistaiseksi. Tämä on hyvä muistaa solmittaessa määräaikaisia työsopimuksia. Niinpä esimerkiksi jos määräaikaisen sopimuksen tekemisen peruste on sijaisuus eikä tarkka kesto sopimusta tehtäessä ole tiedossa, ei sopimukseen kannata määritellä tarkkaa kestoa.

Määräaikaisen työsopimuksen päättyminen ja päättäminen

Määräaikainen työsopimus ei ole työnantajan tai työntekijän irtisanottavissa, ellei määräaikaista työsopimusta ole nimenomaisesti solmittu irtisanomisenvaraisena sekamuotoisena työsopimuksena.

Mikäli määräaikainen työsopimus on tehty irtisanomisenvaraisena, sovelletaan siihen normaaleja irtisanomista koskevia säännöksiä.

Vaikka määräaikaista työsopimusta ei lähtökohtaisesti voi siis irtisanoa, voi määräaikaisen sopimuksen kuitenkin purkaa työsopimuslain mukaisin purkuperustein.

Määräaikainen työsopimus voidaan poikkeustapauksissa irtisanoa työnantajan konkurssin ja kuoleman sekä saneerausmenettelyn yhteydessä. Viittä vuotta pidemmäksi määräajaksi tehty työsopimus on lisäksi viiden vuoden kuluttua sopimuksen tekemisestä irtisanottavissa samoin perustein ja menettelyin kuin toistaiseksi voimassa oleva työsopimus.

Pääsääntöisesti määräaikainen työsopimus päättyy kuitenkin ilman irtisanomista määräajan päättyessä tai sovitun työn valmistuessa.

Vinkkejä määräaikaisen työsopimuksen tekemiseen

  • Jos olet työnantajana tekemässä omasta aloitteestasi määräaikaista työsopimusta varmista, että työvoiman tarpeesi ei ole pysyvä ja määräaikaisuudelle on olemassa hyväksyttävä peruste

  • Kirjaa määräaikaiseen työsopimukseen (1) määräaikaisuuden peruste (tai ilmoitus siitä, että kysymys on määräaikaisesta sopimuksesta pitkäaikaistyöttömän kanssa), (2) se, että työsopimus on määräaikainen, ja (3) määräaikaisuuden päättymisaika tai arvioitu päättymisaika (samalla täytät myös työsopimuslain 2 luvun 4 §:n edellytykset)

  • Jos et tiedä tarkkaa päättymisaikaa määräaikaiselle työsopimukselle, kirjaa sopimukseen arvioitu päättymisaika – näin vältät riskin työsuhteen hiljaisesta pidennyksestä


Lue lisää miten voimme auttaa työoikeuteen liittyvissä asioissa.


määräaikainen työsopimus - työsopimus - määräaikaisen työsopimuksen tekeminen