Mikä on Due Diligence -tarkastus?
Olipa kyse yrityskaupasta tai sijoituksesta olemassa olevaan yhtiöön, liittyy siihen yleensä kaupan tai sijoituksen kohteen huolellinen tarkastaminen ennen varsinaista kauppaa tai sijoitusta. Tällaista tarkastusta kutsutaan due diligence -tarkastukseksi. Due diligence -tarkastuksen tarkoituksena on saada kokonaiskuva kohdeyhtiön tilasta ja auttaa määrittämään oikea arvo kaupan tai sijoituksen kohteelle. Samalla pyritään myös vähentämään kaupan tai sijoituksen kohteeseen liittyvien juridisten, taloudellisten tai liiketoiminnallisten riskien mahdollisuutta. Due diligence -tarkastuksia on useita erilaisia, kuten Legal, Financial, Tax ja IPR Due Diligence riippuen siitä, mikä osa-alue on tarkastuksen kohteena. Legal Due Diligence -tarkastuksessa huomio on juridisissa asioissa (sopimukset, henkilöstö, yhtiöoikeudelliset asiat, omaisuus ja oikeusriidat).
Due diligence -tarkastus alkaa yleensä aineistopyynnöllä. Tarkastuksen jälkeen ja lopputulemana laaditaan raportti, jonka perusteella myös laaditaan mahdollinen kauppakirja tai sijoitussopimus ja johon raporttiin saatetaan myös viitata kauppakirjassa tai sijoitussopimuksessa. Due diligence -tarkastus palveleekin kauppakirjassa tai sijoitussopimuksessa ostajalle määriteltyä selonottovelvollisuutta ja toisaalta myös myyjälle määriteltyä tiedonantovelvollisuutta.
Yrityskauppa tai sijoituskierroksen toteuttaminen voi edetä esimerkiksi seuraavien vaiheiden kautta:
Alustava yhteydenotto ja neuvottelut
Salassapitosopimuksen solmiminen
Kaupan kohten tarkistus, eli Due Diligence (Legal, Financial, Tax, IPR, jne.)
Kauppakirja (osakekauppa) tai vaihtoehtoisesti sijoitussopimus ja osakeannin toteuttaminen
Mahdollinen osakassopimus
Kaupan tai sijoituksen implementointi
Pre Due Diligence tai Vendor Due Diligence. Tyypillisesti due diligence -tarkastus on ns. ostajavetoinen, mutta toisinaan myyjäyhtiö saattaa toteuttaa jo ennen due diligenceä ns. pre due diligence tai vendor due diligence -tarkastuksen. Tällaisessa tarkastuksessa voidaan valmistella yhtiötä tulevaa kauppaa tai sijoitusta varten, korjata puutteet ja saattaa yhtiö ns. myyntikuntoon. Pre Due Diligence tai Vendor Due Diligence -tarkastuksen toteuttamisella voidaankin parhaassa tapauksessa vaikuttaa merkittävästi yhtiön valuaatioon.
Avustamme ammattitaidolla asiakkaitamme Legal Due Diligence ja Pre Due Diligence -tarkastuksissa – selkokielellä, ketterästi ja kustannustehokkaasti.
Palvelumme:
Legal Due Diligence. Alkukartoituksen jälkeen voimme antaa kilpailukykyisen kiinteähintaisen tarjouksen tai kustannusarvion myyjän tai ostajan avustamisesta Legal Due Diligence -tarkastuksessa.
Pre Due Diligence tai Vendor Due Diligence – yhtiö myyntikuntoon. Haluatko, että yhtiö on ns. myyntikunnossa jo ennen mahdollista due diligence -tarkastusta? Toteuttamalla Pre Due Diligence -tarkastuksen ja korjaamalla tarkastuksen perusteella havaitut puutteet saatat merkittävästi vaikuttaa jopa yhriön valuaatioon. Alkukartoituksen jälkeen voimme antaa kilpailukykyisen kiinteähintaisen tarjouksen tai kustannusarvion avustamisesta Pre Due Diligence -tarkastuksesta.