Mikä on osakeanti ja miten sellainen järjestetään?

Osakeanti voidaan järjestää esimerkiksi silloin, kun yhtiön toimintaa on tarpeen rahoittaa, omistuspohjaa laajentaa (myös esimerkiksi avainhenkilöiden sitouttamiseksi) tai yhtiön omistusrakennetta halutaan muuten järjestellä.

Osakeyhtiölain mukaan yhtiö voi antaa uusia osakkeita tai luovuttaa hallussaan olevia omia osakkeitaan (osakeanti). Osakeannissa voidaan antaa osakkeita merkittäviksi maksua vastaan (maksullinen osakeanti) tai antaa osakkeita maksutta (maksuton osakeanti).

Osakeannista päätetään yhtiökokouksessa tai osakkeenomistajien yksimielisenä päätöksenä yhtiökokousta pitämättä. Osakeantipäätös voi perustua myös osakeyhtiön hallitukselle myönnettyyn osakeantivaltuutukseen.

Osakeannissa osakkeenomistajilla on normaalisti etuoikeus merkitä osakkeita omistustensa mukaisessa suhteessa. Tästä merkintäetuoikeudesta voidaan poiketa jos siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Osakeantia kutsutaan tällöin suunnatuksi osakeanniksi. Suunnattuja osakeanteja saatetaan järjestää esimerkiksi ulkopuolisille sijoittajille taikka osana kannustinjärjestelmää yhtiöön sitoutettaville avainhenkilöille. Suunnattu anti voi olla maksuton (maksuton suunnattu anti) vain, jos siihen on yhtiön kannalta ja sen kaikkien osakkeenomistajien etu huomioon ottaen erityisen painava taloudellinen syy. Henkilöstöanti on suunnattu osakeanti yhtiön työntekijöille, jossa työntekijät voivat merkitä osakkeita verotuksellisesti edullisemmin.

Avustamme ammattitaidolla ja kokemuksella asiakkaitamme osakeannin toteuttamisen kaikissa vaiheissa – selkokielellä, ketterästi ja kustannustehokkaasti.


osakeanti - osakeannin järjestäminen - osakeannin toteuttaminen - suunnattu anti - suunnattu maksuton anti

Palvelumme:

  • Osakeannin järjestäminen ja juridinen konsultointi osakeannin järjestämiseen liittyen

Palvelusisältö:

Osakeannin toteuttamiseen liittyvä juridinen dokumentaatio ja oikeudellinen neuvonanto osakeannin eri vaiheita koskien saattaa sisältää mm.:

  • Hallituksen kokouspöytäkirjat

  • Yhtiökokouskutsut ja yhtiökokouspöytäkirjat tai osakkeenomistajien yksimielinen päätös yhtiökokousta pitämättä

  • Mahdolliset osakeantivaltuutukset hallitukselle

  • Merkintäsitoumukset

  • Merkintöjen hyväksymistä koskevat päätösasiakirjat

  • Juridinen konsultointi kaupparekisteri-ilmoitusten tekemisessä

  • Osakasluettelon päivittäminen

Tarvittaessa myös:

Mahdollisuuksien mukaan annamme palveluista kiinteähintaisen tarjouksen tai kustannusarvion.