Räätälöity osakassopimus

900€ (alv 0%)

Kuvaus

Räätälöity osakassopimus

Osakassopimuksen tekemistä kannattaa vakavasti harkita aina, jos on perustettavaan yhtiöön on tulossa enemmän kuin yksi osakkeenomistaja.

Voiko osakas kilpailla yhtiön liiketoiminnan kanssa? Kuka omistaa oikeudet osakkaan työn tuloksina syntyneisiin aineettomiin oikeuksiin? Miten toimitaan, jos osakas haluaa luopua osakkeistaan tai esimerkiksi toimii vakavalla tavalla vastoin yhtiön ja muiden osakkeenomistajien etuja? Moni näistä kysymyksistä jäisi ilman vastausta tai olisi vaikeampi ratkaista ilman osakassopimusta.

Osakassopimus on yleensä luottamuksellinen asiakirja, sen osapuoliksi tulee kaikki osakkeenomistajat ja sillä sovitaan osakkeenomistajien keskinäisistä suhteista ja heidän suhteesta yhtiöön sekä muun muassa yhtiön hallinnosta, osakkeiden luovutuksista, rahoituksesta, varojen jaosta, immateriaalioikeuksista, kilpailukiellosta, salassapidosta ja osakkaiden työskentelyvelvoitteista.

Osakassopimuksia on kolmea keskeistä tyyppimuotoa: (1) startup-yrityksen osakassopimus rahoituksen hankkimiseksi tai rahoittajien kanssa tehtynä, (2) keskenään tasa-arvoisten perustajaosakkaiden välinen sopimus, ja (3) osakassopimus, jossa on pääosakkaita ja rajatummin oikeuksin olevia pienosakkaita.


”Osakassopimus on yksi tärkeimpiä, ellei tärkein, osakeyhtiötä koskevista sopimuksista. Se on usein myös sopimus, joka ei samanlaisena sovellu kaikkiin tilanteisiin, vaan sopimusta on räätälöitävä yhtiökohtaisesti osakkaiden tavoitteiden ja intressien mukaisesti. Hyvä osakassopimus on sekä yhtiön että sen omistajien intressissä, jopa silloinkin kun osakkaiden välille tulisi ristiriitaa, sillä se auttaa turvaamaan yrityksen jatkuvuuden ja arvon säilymisen hankalissakin tilanteissa.”

– Villy Lindfelt, lakimies, LAKIUS Oy


Lataa myös osakassopimusopas

Lataa täältä 29-sivuinen osakassopimusopas ja aloita jo nyt sopimuksen suunnittelu.


Räätälöity osakassopimus kiinteään hintaan:

  • Suomeksi tai englanniksi
  • Osakkaiden yhtiötä koskevat tavoitteet ja suunnitelmat huomioiden
  • Valmis liittymissopimuspohja mahdollisia myöhempiä pienosakkaita varten (esim. sitoutettavat työntekijät)
  • Tarvittaessa myös mallipohja toimitusjohtajasopimuksen tekemiseksi

Käytännön vinkkejä osakassopimuksen tekemiseen:

  • Osakassopimus tehdään tyypillisesti yhtiötä perustettaessa tai pian perustamisen jälkeen
  • Yleensä kaikki osakkaat ja yhtiö sopimuksen osapuolina
  • Yhtiön puolesta sopimuksen allekirjoittaa hallitus
  • Mikäli sopimuksessa puututaan asioihin joista päättäminen kuulu yhtiökokoukselle, tulisi sopimukseen liittyminen hyväksyä yhtiökokouksessa (jossa hallitus valtuutetaan allekirjoittamaan sopimus) tai osakkeenomistajat yksimielisenä yhtiökokousta pitämättä osakeyhtiölain säännösten mukaisesti

Palveluista vastaava lakimies

Villy Lindfelt (KTM, OTM, LL.M.) on lakimies ja LAKIUS Oy:n perustaja. Ennen Lakiusta Villy toimi useamman vuoden keskisuuren kansainvälisen teknologiayhtiön lakijohtajana ja johtoryhmän jäsenenä. Villy on myös ollut useampana vuotena Pohjanmaan Kauppakamarin laki- ja verovaliokunnan jäsen. Villyn erikoisalaa ovat sopimukset, IT-, immateriaali- ja teknologiaoikeus, yrityksen compliance-asiat sekä työoikeus. Villyllä on pitkä kokemus henkilöstön kouluttamisesta lakiasioissa ja yrityksen asiakirjojen ja juridisten ohjeistusten laatimisessa ja prosessien kehittämisessä. Villy pyrkii aina kääntämään lakiasiat selkokielelle, innostamaan yleisöään sekä huomioimaan kuulijansa lähtökohdat ja tarpeet.

Sposti: villy.lindfelt@lakius.fi
Puh: 044 2358 211
LinkedIn


Kysyttävää osakassopimuksista? Ota rohkeasti yhteyttä.

Miten voimme auttaa?

Tietosuojaseloste

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Yrityskohtaiset juridiset koulutukset